Det er dessverre mange som tror at islam ikke er forenelig med vestlige samfunn. Som paraplyorganisasjon for norske moskeer ønsker vi å fremheve det som blant muslimer er anerkjent som de mest sentrale verdiene i islamsk lære, på tvers av ulike retninger.
Mennesket som Guds forvalter av skaperverket
Koranen og profeten Mohammads ﷺ lære legger stor vekt på menneskets iboende verdi og verdighet, både som individer og som fellesskap. Mennesket regnes som Guds høyeste skapning, betrodd ansvaret som forvalter (kalif) av skaperverket, med fri vilje til å velge rett eller galt. Koranen understreker menneskets evne til refleksjon, rasjonell tenkning og moralsk ansvar. Koranens første påbud var ikke å be eller faste, men å søke etter kunnskap. Å søke kunnskap er både en rettighet og plikt som står helt sentralt i islam som religion (96:1-5).
– Profeten Muhammad ﷺ sa: «Søk kunnskap, selv om det er så langt som til Kina,»
Dannelse
Innenfor islamsk tenkning er dannelse, kjent som adab, essensielt. Det handler om å utvikle gode manerer, etikk og moralsk forståelse. Adab oppmuntrer ikke bare til intellektuell dannelse, men også til å være et godt menneske i tråd med islams verdier. Dette inkluderer å være respektfull, rettferdig og bidra til fellesskapet.
Shura
Koranen legger stor vekt på shura – rådslagning og konsultasjon – som er en praksis der forskjellige synspunkter diskuteres for å finne de beste løsningene for fellesskapet. Dette understreker islams vektlegging av kollektiv ansvarlighet og rettferdighet.
«Og deres saker avgjøres ved gjensidig rådslagning mellom dem.» Ash-Shura (42:38)
Rettferdighet
Rettferdighet er en grunnpilar i både islam og det norske samfunnet. I Koranen finner vi flere vers som oppfordrer til rettferdighet i alle forhold. «Gud befaler rettferdighet og godhet» (Koranen 16:90). I islam er alle mennesker like foran Gud, uavhengig av etnisk bakgrunn, kjønn eller status. Dette harmonerer med idealer som verdsettes i Norge; likeverd og likestilling, hvor hver enkelt har rett til å bli behandlet rettferdig og med respekt.Mot rasisme og diskriminering
– Profeten Muhammad ﷺ understreket islamsk holdning til rasisme når han sa: «En hvit har ingen overlegenhet over en svart, og en svart har ingen overlegenhet over en hvit, og en arabisk har ingen overlegenhet over en ikke-arabisk, og en ikke-arabisk har ingen overlegenhet over en arabisk – bortsett fra gjennom rettferdighet og gudfryktighet.
Fri vilje
I islamsk lære har Gud gitt mennesket fri vilje. Med frihet følger også ansvar. I Koranen står det: «Ingen sjel bærer en annens byrde» (6:164), noe som understreker individets ansvar for sine egne handlinger. I det norske samfunnet verdsettes individuell frihet, men denne friheten balanseres med ansvar overfor samfunnet, familie og miljøet.
Ansvar
Islams lære om amanah, som refererer til ansvarsbevissthet, er et eksempel på hvordan muslimer oppfordres til å være pålitelige, ærlige og ansvarlige borgere. Muslimer skal oppfylle sine plikter både overfor Gud og i samfunnet.
Dialog
Koranen oppfordrer også til refleksjon og debatt: «Diskuter med dem på den beste måten» (16:125). Denne oppfordringen til å bruke fornuft og veiledning i dialog, uten å påtvinge andre, viser hvordan islam verdsetter diskusjon og samspill mellom ulike synspunkter.
Veldedighet
Veledighet er en av islams pilarer. Zakat, er et obligatorisk bidrag fra ens overskudd til fattige og trengende. Sadakah er frivillige bidrag til velledighet, men sterkt anbefalt.
– Profeten Muhammad ﷺ sa: «Den som ikke viser barmhjertighet mot andre, vil ikke få barmhjertighet fra Gud.»
Retten til liv
Retten til liv, verdighet, rettferdighet og personlig frihet er grunnleggende islamske verdier. I Koranen står det: «Den som dreper ett uskyldig menneske, er som om han hadde drept hele menneskeheten» (5:32). Dette verset illustrerer islams vektlegging av å verne om menneskelivet og opprettholde fred.
Profeten Muhammadﷺ minnet oss om viktigheten av å behandle andre med respekt og godhet. Han sa: «Ingen av dere er sanne troende før dere ønsker for andre det dere ønsker for dere selv.» Dette er et sentralt moralsk prinsipp i islam, som understreker ansvaret muslimer har overfor hverandre og samfunnet.
Religions- og trosfrihet
Koranen forbyr bruk av tvang i religiøse spørsmål. Koranen slår tydelig fast at det ikke er noen tvang i religionen (2:257). En rekke andre vers utdyper denne erklæringen: «Om Gud hadde bestemt det, hadde alle i hele verden vært troende. Vil du da tvinge menneskene, så de blir troende?» (10:99). Koranen understreker også at Profeten Muhammad ikke er en vokter over folks tro (6:104).